+31 (0)6 5758 6681 danny@senstone.nl

Wat is terrazzo / granito?

Een vraag die ik heel vaak hoor of ergens voorbij zie komen: ‘Wat is terrazzo?’  Een goede en terechte vraag, want de naam ‘terrazzo’ spreekt ook niet echt tot ieders verbeelding. Wat ook niet meehelpt is het feit dat terrazzo ook wel ‘granito’ wordt genoemd. Dit wordt vervolgens ook vaak verward met graniet wat eigenlijk niet met terrazzo te vergelijken is. Op Wikipedia staat vermeld dat in Nederland vooral de naam ‘granito’ wordt gebruikt, maar mijn ervaring is dat er veel vaker wordt gesproken over terrazzo en dat dat woord bij een grotere groep mensen herkenning oproept. Omdat niemand beter wordt van het door elkaar gebruiken van meerdere benamingen, gebruik ik vanaf nu alleen de term ‘terrazzo’

Een product dat steeds populairder wordt en toch nog zo onbekend is.

Maar wat is terrazzo? Eigenlijk heel simpel, terrazzo is een samenstelling van natuursteenkorrels zoals marmer- en granietsteentjes of korrels van een ander materiaal zoals glas, kunststof of zelfs schelpen (parelmoer). De natuursteenkorrels zijn er in verschillende kleuren en maten. Hierdoor zijn oneindig veel combinaties mogelijk.

Het geheel wordt vervolgens samengevoegd en gebonden met wit of grijs cement. Naar wens kan het cement ook op kleur gebracht worden door toevoeging van pigmenten. Voeg hier water aan toe en je giet het mengsel in ieder gewenste mal. Na een drogingsproces van een aantal dagen wordt het geheel geslepen, geschuurd en gepolijst, totdat je een mooie, gladde oppervlakte krijgt met de typische uitstraling van terrazzo.

Terrazzo wordt vooral toegepast in vloeren en keukenbladen, maar het materiaal is ook zeker geschikt voor wastafels, vensterbanken, dorpels, tuinpotten, tuinbanken, kunstwerksokkels, salontafels, luidsprekers, badkamermeubels en zelfs complete maatwerkkeukens. Terrazzo is maatwerk, dus je kunt het zo gek niet bedenken of het is te produceren.

 

Duurzaam en ijzersterk

Het product wordt gemaakt uit restmateriaal van de graniet- en marmerindustrie. Het restmateriaal wordt vervolgens vermalen tot kleine stukjes steen en onder andere gebruikt om terrazzoproducten van te maken. Dit in combinatie met het feit dat het supersterk is en met gemak 100 jaar mee kan, maakt dat terrazzo een duurzaam product is.

Interesse in een nieuwe keukenblad van terrazzo?
Vraag hier in één stap een offerte aan.

Inspiratie nodig voor terrazzo-kleurstellingen?
Download hier de terrazzo-kleurenboek.

 

Mocht je meer terrazzo op straat of in huizen willen zien, deel dit bericht en wellicht worden meer mensen geïnspireerd om voor terrazzo te kiezen.

Pin It on Pinterest